Blog

Een goede onderzoeksvraag opstellen in 4 stappen

Hoe stel je een goede onderzoeksvraag op? Want je onderzoeksvraag is het allerbelangrijkste van je hele onderzoek. Deze vormt namelijk de rode draad, van begin tot eind. Hoe concreter je deze neerzet, hoe makkelijker de rest van jouw onderzoek gaat verlopen.

De ideale onderzoeksdag voor mega-efficientie

Enerzijds is natuurlijk de praktische know-how belangrijk, zodat jij weet wat je precies moet doen. Maar waar veel minder bij wordt stilgestaan, is HOE je vervolgens aan je onderzoek werkt. En daar zit enorm veel tijdswinst, dit wordt echt onderschat namelijk. En zeker als je weinig onderzoeks-tijd hebt, is dit iets waar jij een grote verandering mee kan maken.

De 5 meestgemaakte ‘fouten’ in wetenschappelijk onderzoek in de (geestelijke) gezondheidszorg

Fouten natuurlijk tussen aanhalingstekens, ze gebeuren zelden opzettelijk. En onderzoek doen is experimenteren, is leren. En van fouten leer je het meest. De grootste ontdekkingen hebben we namelijk te danken aan fouten die gemaakt zijn of ongelukjes, denk maar aan Penicilline. Maar er ontstaan veel foutjes wanneer je niet in de wetenschap thuis bent, of het lang geleden is dat je iets met onderzoek hebt gedaan.

Waarom wetenschappelijk onderzoek niet de enige waarheid is

In de klinische praktijk behandelen we naar ‘wat wetenschappelijk bewezen is’. Dit is ook vaak een vraag die vanuit de patiënt zelf komt. Het lijkt tegenwoordig wel de ENIGE waarheid geworden. Als iets niet wetenschappelijk bewezen is, dan hebben we er ook geen vertrouwen in. En wat ik me dan afvraag; is dat terecht?